Kalle Anka

Kalle Anka är en av de mest populära tecknade serier som finns. De allra flesta har hört talats om Kalle Anka och har läst en och annan tidning med Kalle Anka. Kalle Anka finns även som tv-serie och i kortfilmer. Han dök upp första gången 1934 i en kortfilm av Walt Disney, men man nämnde Donald Duck som han heter på engelska, första gången i en sagobok 1932. De flesta känner dock först och främst till Kalle Anka som en filmfigur, men serierna är mycket populära i Europa och då främst i Tyskland, Italien och Nederländerna. Italien har haft en omfattande betydelse när det kommer till Kalle Anka pockets och även detta har till stor del bidragit till den ofantliga populariteten i landet.

Kalle AnkaI Sverige har man producerat flest serietidningar av Kalle Anka. Det är dessutom den enda serietidningen i Sverige som faktiskt kommer ut varje vecka och inte varje månad eller varannan vecka som många andra serietidningar. Dock har Kalle Anka i Sverige varit tvungen att skära ned sin upplagan väldigt mycket. År 2011 hade upplagan halverats från 2004.

Kalle Anka som karaktär är en anka som oftast är klädd i en sjömanskostym. Han har dock nästan aldrig byxor på sig. Undantaget för detta är när han badar, då har han badbyxor. Kalle hade i ”den kloka hönan” som var hans första framträdande, vingar istället för armar, men dessa byttes tidigt ut och han har nu för tiden 4 stycken fingrar. I Sverige finns det en tradition kring Kalle Anka. Det är vanligt att man ser Kalle Anka på julafton och då är det bland annat en kort snutt av en av de traditionella långfilmer som spelas upp. Klippet byts aldrig ut utan är detsamma år efter år och är ett bevis på hur Kalle Anka kan samla familjer.