Tecknade serier för vuxna

Cartoons for adultsÄven om de flesta antar att man pratar om barnprogram när tecknade serier nämns finns det ett stort antal tecknade serier som är gjorda för vuxna. Många av dessa serier är väldigt populära. Några exempel på tecknade serier för vuxna är Family Guy och South Park. Till skillnad från serier för barn brukar dessa serierna inte dubbas innan de visas på tv i Sverige. För att istället säkerställa att den svenska publiken förstår vad som sägs textas serierna. I vissa länder dubbas även serier eller filmer för vuxna, men i Sverige är det nästan uteslutande material för yngre publik som dubbas.

South Park som är en av de mest populära tecknade serierna för vuxna är en amerikansk komedi serie som tar upp, och gör narr av allt skaparna kan komma på. Allt från datorspel till kändisar eller politiska situationer kan behandlas i serien. Serien handlar om en grupp pojkar i tioårsåldern som bor i staden South Park.

Ett exempel på ett av de populäraste avsnitten från South Park är ”Scott Tenorman Must Die”. Avsnittet handlar om en en pojke, något äldre än huvudkaraktärerna, som lurar en av dem att tro att han kommer komma in i puberteten genom att köpa hans könshår. När han kommer på att han har blivit lurad ska huvudkaraktärerna hämnas. Detta är det första av South Parkavsnitten som endast har en handling, istället för att ha många små orelaterade handlingar per avsnitt. ”Scott Tenorman Must Die” är det fjärde avsnittet i den femte säsongen.

Serien South Park är så pass populär att de första avsnittet visades 1997 och fortfarande sänds nya avsnitt regelbundet. Det finns även en långfilm gjord med karaktärerna och det kan även komma ytterligare en South Parkfilm. Förutom en film finns även flera olika datorspel som är baserade på serien. Tecknade serier för vuxna bygger ofta på ironi och lite mörkare humor.